با عرض سلام و تشکر بابت ارسال پرسشتان در شیعه سِی
در رابطه با نحوه شیعه شدن ایرانیان پیش از این مطلبی در سایت ارسال شده است که می توانید مشاهده فرمایید.(چرا ایرانیان شیعه شدند؟)
اما در مورد انگیزه و قصد شاه اسماعیل از اعلام تشیع به عنوان مذهب رسمی ایران؛
شاه اسماعیل در اولین اقدام مهم خود، در شهر تبریز مذهب تشیع را به عنوان مذهب رسمی دولت و مملکت صفوی اعلام نمود. نکته جالب این است که در آن هنگام برخی از مردم تبریز نیز شافعی مذهب كه متمایل به اهل البیت می باشند بودند و الباقی شیعه بودند و به زبان آذری تکلم میکردند که یکی از لهجههای کهن زبان پارسی و شبیه کردی بود.
"شاه اسماعیل" پس از نشستن بر تخت پادشاهی دستور داد تا همۀ خطبا، خطبه بنام دوازده امام بخوانند و عبارت «اشهد أنّ علیاً ولی الله» را به اذان اضافه كنند و فرمان داد، در بازارها ابابكر و عمر و عثمان را لعن كنند و هر كس مخالفت كرد، سرش را از تن جدا كنند. وی در مقابل مخالفت اطرافیان خود، مبنی بر عواقب رسمی كردن مذهب «شیعه اثنی عشری» گفت: «مرا بدین كار واداشتهاند؛ خدای عالم و حضرت معصومین همراه منند و من از هیچ كس باك ندارم و یك كس را زنده نمیگذارم، روز جمعه میروم و خطبه مقرر میدارم.
در مورد انگیزههای شاه اسماعیل از رسمی كردن مذهب تشیع باید گفت:
این اقدام اولاً توان یك ایدئولوژی مذهبی پویا را به خدمت دولت جدید درآورد و به دولت قدرت غلبه بر مشكلات را میداد. ثانیاً اینكه این عمل تمایز آشكاری بین دولت صفویه و امپراتوری عثمانی كه قدرت اصلی جهان اسلام در قرن دهم بود، به وجود آورد و بدین ترتیب به دولت صفوی هویّت ارضی و سیاسی داد.
دكتر ولایتی در این مورد میگوید:
شاه اسماعیل از رسمی كردن مذهب شیعه اثنی عشری، دو مقصود را دنبال میكرد: یكی برانداختن حكومت ملوك الطوایفی و دیگری جایگزین كردن حكومتی مقتدر و متمركز تحت لوای مذهب تشیع
برگرفته از: راسخون