با عرض سلام و تشکر برای ارتباطتان با این سایت
پاسخ کوتاه
اصل رابطه با دختر نامحرم فعل حرام و ناشایست و خلاف شان مومن است ،و هدیه گرفتن از او نیز امری زشت و ناشایست است و مقدمه تشدید علقه عاطفی و محرمات دیگر و بیشتر است،
اگر پول را جهت کار خاصی از پدر گرفته ،دادن آن پول به دیگری و حتی صرف آن در کار دیگر جایز نیست و آن شخص نیز مالک پول نمی شود ،در صورتی که بداند ماهیت این پول ،به همین شکل است،یعنی پول را پدر دختر برای کار دیگری داده بوده،حق استفاده از آن را ندارد.
در رابطه با نماز نیز، اگر شرایط لباس نمازگزار را داشته باشد می توان با آن نماز خواند.
پاسخ تفصیلی
در رابطه با گرفتن هدیه از نامحرم و استفاده از آن
اصل رابطه با دختر نامحرم فعل حرام و ناشایست و خلاف شان مومن است.خداوند در قرآن صفات مومنین را اینگونه وصف میکند که کسانی هستند که با نامحرم طرح دوستی ندارند:
الْيَوْمَ أُحِلَّ لَكُمُ الطَّيِّبَاتُ وَ طَعَامُ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ حِلٌّ لَكُمْ وَ طَعَامُكُمْ حِلٌّ لَهُمْ وَ الْمُحْصَنَاتُ مِنَ الْمُؤْمِنَاتِ وَ الْمُحْصَنَاتُ مِنَ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ مِنْ قَبْلِكُمْ إِذَا آتَيْتُمُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ مُحْصِنِينَ غَيْرَ مُسَافِحِينَ وَ لاَ مُتَّخِذِي أَخْدَانٍ وَ مَنْ يَكْفُرْ بِالْإِيمَانِ فَقَدْ حَبِطَ عَمَلُهُ وَ هُوَ فِي الْآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ ﴿1﴾
استفاده از هديه ديگران، اشكالي ندارد و اگر گرفتيد، در صورتي كه دور انداختن آن اسراف باشد، نبايد آن را دور بيندازيد؛ ولي گرفتن هديه از نامحرم، لزومي ندارد. وقتي نامحرمي به شما هديه مي دهد، مي توانيد آن را قبول نكنيد؛ ولی اگر گرفتن هدیه مفسده داشته باشد، یا در مقابل چیزی باشد، گرفتن آن جایز نیست و باید آن را به صاحبش برگردانید یا این که اگر او را نمی توانی پیدا کنید، با اجازه حاکم شرع از طرف او آن هدیه را به فقیر صدقه بدهید. (2)
پاسخ چند سوال در این رابطه:
1.اگر دختر خودش شاغل باشد و از پول خودش خریده باشد ، گرفتن هدیه حلال است یا حرام؟
از نظر فقهی این پول حلال است . اما از منظر اخلاق کار بسیار زشت و ناپسندی است ،به طور کلی حلیت هرکاری دلیل بر پسندیده و خوب بودن ان نمیشود چنانکه شما میتوانید ده ها کار حلال مثال بزنید که واقعا حتی خجالت میکشید نام ان را بر زبان بیاورید و همین دلیل بر زشتی انست.
2.اگر از پول تو جیبی که پدرش به او میدهد خریده باشد ، و پدرش هم در صورتی که خبر دار شود ناراضی است ، گرفتن هدیه حلال است یا حرام؟
دو حالت دارد:
اول :پدر پول را بفرزند هدیه میدهد و این پول ملک فرزند میشود :با حالت قبل فرقی ندارد ،جایز است اما بسیار ناپسند و شرم اور.
دوم:پدر بعنوان مخارج شخص به او میپردازد (اباحه تصرف در مایحتاج)یعنی میگوید این پول مال منِ (یعنی پدر )است ولی به تو میدهم و مجازی از ان در امور مورد نیاز و معقول خود صرف کنی :در اینصورت هدیه دادن ان جایز نیست و گرفتنش هم حرام است .
3. اگر به بهانه های مختلف از پدرش پول بگیرد ، مثلا برای کلاس زبان ، بعد با آن پول برای پسر هدیه بخرد ، گرفتن هدیه حلال است یا حرام؟
در اینصورت هم حرام است.
توضیح کلی:مواردی که گفتیم حرام است هم تکلیفا هم وضعا حرام است یعنی :
هم کار حرامی انجام داده که مال دیگران را در موردی که صاحب مال راضی نبوده خرج کرده،و هم گیرنده مال (شما) مدیون است و باید آن را به صاحب اصلیش برگرداند.
در رابطه با نماز خواندن با لباس هدیه گرفته از جنس مخالف
شرایط لباس نمازگزار مشخص است.اگر لباسی این شرایط را داشته باشد می توان با آن نماز خواند.
شرائط لباس نماز گزار به این شرح است:[3]
1. پاک باشد (نجس نباشد)
2. مباح باشد. (غصبی نباشد)
3. از اجزاى مردار نباشد (حتى کمربند و کلاه)
4. از حیوان حرام گوشت نباشد (به عنوان مثال از پوست پلنگ یا روباه تهیه نشده باشد)
5. اگر نماز گزار مرد است، لباس او طلا یا ابریشم خالص نباشد و زینت طلا (حتى انگشتر طلا) نپوشد.
پی نوشت:
1.المائدة ، الجزء 6، الصفحة: 107، الآية: 5
2. سوال از دفتر آیت الله خامنه ای
3. امام خمینى،سید روح الله، توضیح المسائل، ص 179، قم، 1426ق.
برگرفته از: اسلام کوئست - پاسخگو - اسک دین